Tradicionalni programi

Tradicionalni programi

Dečiji kulturni centar Majdan ima dugu istoriju organizovanja kulturno-zabavnih programa za decu. Skoro preko trideset godina naš centar osmišljava i realizuje brojne manifestacije: literarne, muzičke, plesne, pozorišne festivale i sportske događaje koji se održavaju ustaljenom dinamikom. U ovim aktivnostima učestvuju deca svih uzrasnih kategorija, od predškolaca do srednjoškolaca.

Programi koji se sezonski dešavaju u Majdanu:

 1. Dan Svetog Save – obeležava se svakog 27. janura povodom dana školske slave otvaranjem izložbe likovnih radova na temu lika i dela Svetoga Save.
 2. Konkurs za dečiju karikaturu „Mali Pjer“ – otvara se svake godine u februaru prikupljanjem radova učenika osnovnih i srednjih škola GO Savski venac od kojih se najbolji, selekcijom akademskih slikara, dostavljaju gradskoj izložbi. Cilj ovog tradicionalnog programa je popularizacija karikature kao dela likovnog izraza i pospešivanje maštovitosti kod dece i mladih.
 3. Opštinsko takmičenje u recitovanju – održava se svake godine u martu za učenike osnovnih i srednjih škola Savskog venca. Deca imaju priliku da se upoznaju sa veštinom recitovanja, govora poezije i lepog i jasnog izgovora.
 4. Zlatna sirena – opštinsko takmičenje u solo pevanju održava se svake godine u martu izborom najboljih pevača različitih uzrastnih kategorija i muzičkih žanrova sa ciljem negovanja solo pesme, umetničkog pevanja i muzičke kulture.
 5. Najraspevanije odeljenje – opštinsko takmičenje kolektivnog pevanja više razreda osnovnih škola Savskog venca koje se tradicionalno održava svake godine u martu. Cilj ovog programa je druženje, povezivanje i podsticanje zdrave konkurencije kod dece.
 6. Pozdrav proleću i svetski dan poezije – obeležava se svake godine u martu povodom dolaska najlepšeg godišnjeg doba- proleća. Cilj ovog tradicionalnog i ekološkog programa je učenje kroz igru, druženje i spontana edukacija.
 7. Dani Beograda – obeležavaju se svake godine u aprilu sa ciljem upoznavanja urbanog života grada i mladih u njemu. Deca i mladi se aktivno, kroz brojne edukativne projekte i radionice, uključuju u obeležavanje dana Beograda podstičući ideje humanosti, tolerancije i ljubavi prema svom gradu.
 8. Uskršnje čarolije – izložba likovnih radova na temu Uskrsa i najlepše oslikanih drvenih jaja se tradicionalno održava u aprilu svake godine.
 9. Đačko pesničko susretanje – obeležava se jednom godišnje u maju organizovanjem literarnih susreta dece - pesnika i pesnika - voditelja koji pišu za decu kao i zajedničkog izbora najboljeg mladog pesnika mlađih i starijih razreda osnovnih škola na teritoriji GO Savski venac.
 10. Dan zaštite životne sredine – obeležava se svake godine u junu kroz kreativne i edukativne radionice sa ciljem razvijanja ekološke svesti i ekološkog načina življenja. Deca imaju priliku da se kreativno izraze na temu zaštite životne sredine, neophodnosti očuvanja prirode i zdravog života.
 11. Raspevano leto – revija najboljih ostvarenja iz svih oblasti koja su deca pripremala tokom školske godine, povodom početka velikog letnjeg raspusta održava se svake godine početkom juna.
 12. Zlatna jesen – tradicionalni program koji se održava u vreme trajanja Dečije nedelje u oktobru i posvećen je svim đacima prvacima na našoj opštini. Kroz interaktivne i edukativne programe deca pozdravljaju dolazak godišnjeg doba-jeseni, izlažući svoje radove na temu jesenjeg cveća i voća.
 13. Novogodišnji program – povodom dolaska Nove godine tradicionalno se organizije program zabavnog karaktera sa ciljem predstavljanja i približavanja aktivnosti Dečijeg kulturnog centra deci i svim građanima savskog venca.
Top