Sportsko mačevanje

Sportsko mačevanje

U avgustu 2012 godine na inicijativu Sportskog Društva ''ŽELEZNIČAR'' ,  ujedinila su se  tri beogradska mačevalačka kluba: ŽELEZNIČAR, VITEZ i BEOGRADSKI MAČEVALAČKI KLUB i usvojili novo ime:

BEOGRADSKI MAČEVALAČKI KLUB '' ŽELEZNIČAR VITEZ'', i time ponovo postali članovi SD ''ŽELEZNIČAR'', čime sustekli pravo da nastave sportsku i rezultatsku tradiciju legendarnog kluba iz Savske ulice MK ''ŽELEZNIČAR''. Za novog predsenika kluba izabran je naš legendarni sabljaš VELIMIR ''VELJA'' ČANKOVIĆ.

Mačevalački klub ''ŽELEZNIČAR'' je osnovan u martu 1953 godine uz saglasnost Sportskog Društva ''ŽELEZNIČAR'' iz Beograda .Osnovala ga je grupa takmičara mačevalačkih klubova SLAVIJA i JUGOSLAVIJA iz Beograda, koji su prestali sa radom. Rad kluba odvijao se u sali na stadionu za male sportove , SD Železničar u legndarnoj Savskoj ulici.

MK ''Železničar'' je nezaobilazni faktor mačevalčakog sporta na prostorima SFR Jugoslavije, SR Jugoslavije, Državne zajednice Srbija i Crna Gora i Republike Srbije.  Od osnovanja do raspada poslednje zajedničke države, 2006  godine, klub je osvojio  rekordnih 245 titula dražavnih prvaka u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji u svim disciplinama na saveznim nivoima državnih prvenstava. Nesumnjivo da su perjanice našeg kluba TAMARA SAVIĆ sa 29 titula, ALEKSANDAR VASIN sa 22 titule , ALEKSANDAR SAVIĆ sa 21 titulom, SVETLANA VIŠNJIĆ sa 15 titula, VELIMIR ČANKOVIĆ sa 8 titula , ZORAN ČANKOVIĆ  i SONJA SPASOJEVIĆ sa 4 titule državnih prvaka.

Od 2012 godine do danas naši takmičari su osvojili veliki broj medalja na svim takmičenjima u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji. Okrenuli smo se radu sa mladim takmičarima. Na njima je budućnost našeg kluba.

Od 20 oktobra počinjemo sa radom mačevalačke škole u Dečijem Kulturnom Centru Majdan u Beogradu.

Termini: petak od 20 do 21 čas i subota od 20 do 21 čas (sala 9).

Top