O nama

Majdan je izvorno persijska reč koja znači otvoren prostor. U srpskom jeziku u širem značenju ove reči, podrazumeva se mesto na kome se čuvaju vredne stvari. Više o kolektivu možete pročitati ovde. Kako doći do Majdana?

Dečiji kulturni centar „Majdan“ je ustanova kulture koju je osnovala Gradska opština Savski venac 1973. godine kao Pionirski centar.  Od tada „Majdan“  neguje i promoviše kulturne, sportske i edukativne  programe sa kojima se podstiču deca, mladi ali i odrasli  na stvaralaštvo, kreativno korišćenje slobodnog vremena i celoživotno učenje. Bogati sadržaji i otvorenost za nove inicijative su ono po čemu je prepoznatljiv centar u lokalnoj zajednici a i šire.
Prostorni kapaciteti „Majdana“su: sportska sala, dečije igralište na otvorenom, baletska sala,multifunkcionalni prostor najšire namene, amfiteatar i nekoliko manjih sala u kojima građani Savskog venca  otkrivaju svet igre, pokreta, muzike, teatra, filma i različitih sportova.

Aktivnosti Ustanove odvijaju se kroz umetničke, edukativne i sportske programe. Škole neformalnog tipa omogućavaju korisnicima da stiču konkretnija znanja iz oblasti koje su izabrali. U okviru centra organizovane su škole glume, plesa, baleta, muzike, stranih jezika, elektronike, programiranja, 3d animacije, matematike  i mnoge druge. Zainteresovani za sport mogu da se uključe u škole odbojke, košarke, fudbala, ritmičke gimnastike, karatea, aikidoa ili da se rekreiraju na časovima joge i fitnesa. Majdan podržava i međugeneracijske integracije tako da se u okviru  Likovne radionice za mlade i odrasle  druže ukupno četiri generacije.  Aktivne su i Muzička školica za decu ometenu u razvoju, Škola roditeljstva kao i različite psihološke podrške deci i roditeljima.

Godine 2013., Kuća kralja Petra I formalno-pravno pripojena je Dečijem kulturnom centru „Majdan” i od tada ova dva objekta funkcionišu kao celina sa jedinstvenom programskom i uredničkom koncepcijom, primenjujući savremene modele menadžmenta u kulturi i inovativne pristupe u organizovanju događaja iz kulture i njihovom približavanju publici. Stogodišnja porodična vila na Senjaku pretvorena je u reprezentativni, visoko funkcionalni objekat namenjen organizovanju najrazličitijih kulturnih manifestacija, od izložbi, koncerata, književnih večeri, tribina, pozorišnih predstava, edukativnih i kretivnih radionica do konferencija, prezentacija i modnih revija, sa ciljem da ostvari komunikciju sa što širom publikom.
Kuća, u kojoj je kralj proveo poslednje dve godine života, budi interesovanje posetilaca kako zbog svog autentičnog izgleda, tako i zbog svog istorijata. Iza jedne od najlepših kapija u Beogradu, napravljene 1926. godine, nazire se velelepni vrt gde se, između ostalog, nalaze dva spomenika prirode - stablo magnolije i stablo ginka.

Izuzetno prijatan ambijent Kuće na 350 kvm, sa osam prostorija u tri nivoa, pruža mogućnost za organizaciju različitih događaja.  U programskoj 2016. godini održano je ukupno 72 događaja:  izložbi,  koncerata, predstava, književnih večeri, promocija i stručnih predavanja.

Kuću Kralja Petra I moguće je iznajmiti  celu, po nivoima ili neku od prostorija pojedinačno, po satu, danu ili nedeljno, u skladu sa potrebama organizatora.

  

Top