Звездани детективи

Звездани детективи

Научне играонице - радионице за децу                                                                                  

 Аутор: мр Наташа Станић                                          

 Реализатори: Александар Оташевић и мр Наташа Станић  

        * Завиримо у ватрени круг Сунца уживо, уз помоћ специјалних телескопа! * Разоткријмо мистерије сазвежђа користећи пластелин, папир и сушилицу за веш! * Конструишимо свој лични Сунчани сат за понети – према нацрту професора др  Милутина Тадића, конструкора више десетина Сунчаника широм Србије! * Завиримо у сваки кутак Сунчевог дворишта – правећи моделе главних планета, малих планета и астероида – од пластелина! * Лансирајмо се даље, кроз Млечни Пут до других звезданих градова – користећи  балоне и фломастере – отпутујмо до самог почетка света, Великог Праска, и направимо помоћу свој сопствени свемир! Сваки од пет балона    представља свемир различите старости и састава. Са последњег нацртаног балона  уочавамо једну спиралну галаксију, „Млечни пут“ – која је дом нашег Сунчевог система и планете Земље. Настављајући са дувањем балона уочавамо како се галаксије удаљавају једне од других док се свемир шири. * На крају ћемо обновити научено и нацртати нашу адресу у свемиру, постављати  питања и давати одговоре...Где су и када извођене радионице и перформанси (2009-2013): Перформанс (научна играоница) је први пут изведен на Европској конференцији SHOW PHYSICS а Универзитету у Женеви  (Швајцарска), априла 2009. године. Изведен је у основној школи „Nancy Ryles Elementary School“, Беавертон, Орегон (USA), маја 2009, поводом Међународне године астрономије.

У Србији је до сада изведен преко 50 пута - на астрономском кампу „Летенка 2009“ (јул 2009); у Дому омладине (септембар 2009) у оквиру изложбе уметничких слика Милице Живадиновић „Cosmic Eye“; на манифестацији Дечија недеља у Барајеву (у организацији „Пријатељи деце Барајева“ 2009, 2010, 2011, 2012); у ОШ „Васа Живковић“ у Панчеву (новембар 2009, децембар 2010); у Библиотеци Шабачкој (децембар 2009, октобар 2010); на Новогодишњем сајму у Београду (децембар 2009); у ОШ „Карађорђе“ у Београду (фебруар 2010); у ОШ „Лаза Лазаревић“ у Шапцу (март 2010); поводом Дана планете Земље у удружењу „Милутин Миланковић“ у Панчеву (април 2010); на кампу Програма за младе Радио Београда у Голупцу „Ослушни свет – корак ка теби“ (инклузија – рад са слабовидом децом, јун 2010); у оквиру циклуса радионица „Звездани детективи“ (Планетаријум, август 2010); на семинару за наставнике „Галилејеви учитељи“ у Нишу, Крушевцу, Шапцу, Лесковцу (2009, 2010, 2011, 2012) и на гостујућем предавању у претшколској установи „Олга Јовановић“ у Краљеву (2012).

Током Фестивала науке „Падам на памет 2011“ и „Нема теорије 2012“ радионица је за укупно седам дана оба фестивала, на штанду организације „СФЕРА“ у оквиру поставки „КОСМОС, ШТА СМО?“ и „СВЕМИР КАО ЖИВА ЋЕЛИЈА“ изведена преко 150 пута, у сарадњи са студентима Географског факултета.  Овај вид научне играонице која имплементира корелацију уметности и свих наставних предмета природних наука са астрономијом, јединствен је на територији Србије, како по мултидисциплинарности, тако и у смислу методике рада са децом која укључује све принципе активне наставе, неформалног учења и учења кроз игру.

  • Млађа група - узраст од 7 до 11 година,
  • Старија група - узраст од 12 до 15 година.
  •  Радионицу воде магистар астрофизике, Наташа Станић и дипломирани астрофизичар, Александар Оташевић.
  • Термини: субота: од 10 до 12 часова,
  • Контакт: +381695572077, Наташа Станић.
Top