Традиционални програми

Традиционални програми

Дечији културни центар Мајдан има дугу историју организовања културно-забавних програма за децу. Скоро преко тридесет година наш центар осмишљава и реализује бројне манифестације: литерарне, музичке, плесне, позоришне фестивале и спортске догађаје који се одржавају устаљеном динамиком. У овим активностима учествују деца свих узрасних категорија, од предшколаца до средњошколаца.

Програми који се сезонски дешавају у Мајдану:

 1. Дан Светог Саве – обележава се сваког 27. јанура поводом дана школске славе отварањем изложбе ликовних радова на тему лика и дела Светога Саве.
 2. Конкурс за дечију карикатуру „Мали Пјер“ – отвара се сваке године у фебруару прикупљањем радова ученика основних и средњих школа ГО Савски венац од којих се најбољи, селекцијом академских сликара, достављају градској изложби. Циљ овог традиционалног програма је популаризација карикатуре као дела ликовног израза и поспешивање маштовитости код деце и младих.
 3. Општинско такмичење у рецитовању – одржава се сваке године у марту за ученике основних и средњих школа Савског венца. Деца имају прилику да се упознају са вештином рецитовања, говора поезије и лепог и јасног изговора.
 4. Златна сирена – општинско такмичење у соло певању одржава се сваке године у марту избором најбољих певача различитих узрастних категорија и музичких жанрова са циљем неговања соло песме, уметничког певања и музичке културе.
 5. Најраспеваније одељење – општинско такмичење колективног певања више разреда основних школа Савског венца које се традиционално одржава сваке године у марту. Циљ овог програма је дружење, повезивање и подстицање здраве конкуренције код деце.
 6. Поздрав пролећу и светски дан поезије – обележава се сваке године у марту поводом доласка најлепшег годишњег доба- пролећа. Циљ овог традиционалног и еколошког програма је учење кроз игру, дружење и спонтана едукација.
 7. Дани Београда – обележавају се сваке године у априлу са циљем упознавања урбаног живота града и младих у њему. Деца и млади се активно, кроз бројне едукативне пројекте и радионице, укључују у обележавање дана Београда подстичући идеје хуманости, толеранције и љубави према свом граду.
 8. Ускршње чаролије – изложба ликовних радова на тему Ускрса и најлепше осликаних дрвених јаја се традиционално одржава у априлу сваке године.
 9. Ђачко песничко сусретање – обележава се једном годишње у мају организовањем литерарних сусрета деце - песника и песника - водитеља који пишу за децу као и заједничког избора најбољег младог песника млађих и старијих разреда основних школа на територији ГО Савски венац.
 10. Дан заштите животне средине – обележава се сваке године у јуну кроз креативне и едукативне радионице са циљем развијања еколошке свести и еколошког начина живљења. Деца имају прилику да се креативно изразе на тему заштите животне средине, неопходности очувања природе и здравог живота.
 11. Распевано лето – ревија најбољих остварења из свих области која су деца припремала током школске године, поводом почетка великог летњег распуста одржава се сваке године почетком јуна.
 12. Златна јесен – традиционални програм који се одржава у време трајања Дечије недеље у октобру и посвећен је свим ђацима првацима на нашој општини. Кроз интерактивне и едукативне програме деца поздрављају долазак годишњег доба-јесени, излажући своје радове на тему јесењег цвећа и воћа.
 13. Новогодишњи програм – поводом доласка Нове године традиционално се организије програм забавног карактера са циљем представљања и приближавања активности Дечијег културног центра деци и свим грађанима савског венца.
Top