Спортско мачевање

Спортско мачевање

У августу 2012 године на иницијативу Спортског Друштва ''ЖЕЛЕЗНИЧАР'' ,  ујединила су се  три београдска мачевалачка клуба: ЖЕЛЕЗНИЧАР, ВИТЕЗ и БЕОГРАДСКИ МАЧЕВАЛАЧКИ КЛУБ и усвојили ново име:

БЕОГРАДСКИ МАЧЕВАЛАЧКИ КЛУБ '' ЖЕЛЕЗНИЧАР ВИТЕЗ'', и тиме поново постали чланови СД ''ЖЕЛЕЗНИЧАР'', чиме сустекли право да наставе спортску и резултатску традицију легендарног клуба из Савске улице МК ''ЖЕЛЕЗНИЧАР''. За новог предсеника клуба изабран је наш легендарни сабљаш ВЕЛИМИР ''ВЕЉА'' ЧАНКОВИЋ.

Мачевалачки клуб ''ЖЕЛЕЗНИЧАР'' је основан у марту 1953 године уз сагласност Спортског Друштва ''ЖЕЛЕЗНИЧАР'' из Београда .Основала га је група такмичара мачевалачких клубова СЛАВИЈА и ЈУГОСЛАВИЈА из Београда, који су престали са радом. Рад клуба одвијао се у сали на стадиону за мале спортове , СД Железничар у легндарној Савској улици.

МК ''Железничар'' је незаобилазни фактор мачевалчаког спорта на просторима СФР Југославије, СР Југославије, Државне заједнице Србија и Црна Гора и Републике Србије.  Од основања до распада последње заједничке државе, 2006  године, клуб је освојио  рекордних 245 титула дражавних првака у појединачној и екипној конкуренцији у свим дисциплинама на савезним нивоима државних првенстава. Несумњиво да су перјанице нашег клуба ТАМАРА САВИЋ са 29 титула, АЛЕКСАНДАР ВАСИН са 22 титуле , АЛЕКСАНДАР САВИЋ са 21 титулом, СВЕТЛАНА ВИШЊИЋ са 15 титула, ВЕЛИМИР ЧАНКОВИЋ са 8 титула , ЗОРАН ЧАНКОВИЋ  и СОЊА СПАСОЈЕВИЋ са 4 титуле државних првака.

Од 2012 године до данас наши такмичари су освојили велики број медаља на свим такмичењима у појединачној и екипној конкуренцији. Окренули смо се раду са младим такмичарима. На њима је будућност нашег клуба.

Од 20 октобра почињемо са радом мачевалачке школе у Дечијем Културном Центру Мајдан у Београду.

Термини: петак од 20 до 21 час и субота од 20 до 21 час (сала 9).

Top