Концерт клавирског триа

Концерт клавирског триа

Понедељак, Кућа Краља петра I, 12.09.2016, 20.00, Концерт клавирског триа - Мина Алексић, виолина, Јасмина Раковић, клавир и Кристина Иванковић, виолончело.

На програму су дела Франка и Шостаковича.

Улаз је слободан!

Биографије:

Мина Алексић рођена је у Београду. Основну и средњу музичку школу завршила је у Београду, у класи проф. Љиљане Степановић. Од 2002. године похађа “Интерпретативни студио виолине” проф. Дејана Михаиловића. Године 2008. уписала је Академију уметности у Новом Саду,  у класи проф. Дејана Михаиловића. Основне студије је заврсила 2012. године у класи проф. Николе Алексића. Године 2013 заврсила је мастер студије, такође у класи проф. Николе Алексића. За изузетне резултате постигнуте у току студија, додељена јој је награда Универзитета у Новом Саду.

Као солиста, члан камерних састава и оркестара наступала је у многим салама у земљи и иностранству. Неке од њих су: сала Коларчеве задужбине, сала Берлинске филхармоније, Синагога у Новом Саду, Галерија САНУ, Галерија “Артгет”, сала Националног театра у Никозији, Агиа Ирини у Истанбулу.

Добитник је стипендије града Београда, као и стипендије Фонда за младе таленте.

Од 2011. године, Мина Алексић је члан камерног оркестра „Camerata Аcademica“, у Новом Саду. Године 2014. бива ангазована као асистент проф. Дејана Михаиловића, у оквиру „Интерпретативног студија виолине“.  Тренутно је студент специјалистичких академских студија, на Факултету музичке уметности у Београду, у класи проф. Марка Јосифоског. Запослена је у Мучкој школи „Ватрослав Лисински“, на месту професора виолине.

Кристина Иванковић је рођена 1987 . године у Ваљеву . У осмој години је почела да свира виолончело у музичкој школи " Живорад Грбић " у  Ваљеву , а даље школовање наставља у музичкој школи " Јосип Славенски " у Београду . У току свог   школовања упоредо је завршила и виолу да гамба на одсеку за рану музику , у оквиру музичке школе " Јосип Славенски " , као и нижу школу соло певања  у музичкој школи " Владимир Ђорђевић " у Београду.

Као један од најбољих средњошколаца , снима за школу и добија стипендије Министарства просвете и спорта Републике Србије ,  као и Владе немачког града Фафенхофена за усавршавање и боравак у Минхену , Регензбургу и Фафенхофену.

Кристина је завршила основне студије на Академији уметности у Новом Саду , у класи проф. Имре Калмана и мастер студије на Факултету музичке уметности у Београду , у класи проф. Дејана Божића .

Погађала је мајсторске  курсеве код светски познатих виолончелиста : Цхристиан Бенда –  Француска , Станислав Аполин – Чешка , Станислав Попов – Бугарска , Луиз Хопкинс –Енглеска , Тобиас Стосиек – Аустрија , Гавриел Липкинд – Израел , Иагоба Фанло - Роyал Цонсерваторy оф Мусиц ин Мадрид , Шпанија , Ниалл Броwн - Интернатионал Менухин Мусиц Ацадемy , Швајцарска …).

Активно се бави музиком и наступа као соло , камерни и оркестарски музичар . Предавала је у " Школи за музичке таленте " у Ћуприји , као професор виолончела и камерне музике ,где је остварила запажене резултате  са ученицима , затим у музичкој школи " Даворин Јенко " , и " Мокрањац " у Београду.

Јасмина Раковић је рођена 1988. године у Београду, где је завршила нижу музичку школу “Станислав Биницки” и средњу музичку школу ''С. С. Мокрањац''. Од 2007. године студира на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Наташе Митровић, код које завршава основне и мастер студије. Након тога, од 2012 до 2014, наставља школовање у Холандији у класи професора Франка ван де Лаар-а на конзерваторијуму у Амстердаму (Цонсерваториум ван Амстердам). Од 2008. Године до данас сарађује са проф. Владимиром Стојнићем и учествује у циклусу концерата ''Одабрани за одабране''. У оквиру овог циклуса више пута је наступала у галерији Артгет, на концертима у галерији Коларчеве задужбине, као и у великој сали Коларца.

Као студент у Београду наступала је висе пута у свим значајнијим салама- галерија САНУ, на концертима студената одсека за клавир у организацији Факултета музичке уметности- у Југословенском драмском позоришту, у Установи Културе ''Вук Караџић'', као и у Коларчевој задужбини, Студентском културном центру, Дечјем културном центру и тд. Као студент у Амстердаму поред концертне активности усавршава се и на мајсторским курсевима код значајних педагога као што су проф. Хåкон Аустбø и Дмитри Басхкиров. Такође, 2011. похађа мајсторски курс у Немачкој- Интарнатионале Клавиеракадемие Муррхардт, где је сарађивала са тројицом професора: проф. Дмитри Алеxеев, проф. Фелиx Готтлиеб и проф. Тамас Унгар. Тренутно је студент специјалистичких студија на Факултету музичке уметности у класи проф. Нинослава Живковића. Запослена је у Музичкој школи „С.С.Мокрањац“ као клавирски сарадник на гудачком одсеку.  

Top