Ирена Вујовић најоштрије осудила злоупотребу просторија установе културе „Кућа Краља Петра“

Ирена Вујовић најоштрије осудила злоупотребу просторија установе културе „Кућа Краља Петра“

Председница Градске општине Савски венац Ирена Вујовић најавила је данас да ће против организатора свадбеног весеља у Кући краља Петра бити поднета тужба пред надлежним Судом,  због деградације споменичких својстава културног добра. Наиме, прекршен је Уговор о организацији догађаја, који је у мају ове године потписан између Дечијег културног центра „Мајдан“ и Студија за графички дизајн „Медиа Шпајз“.

- Кућа краља Петра је утврђена за споменик културе и није намењена за организацију свадбених прослава. У њој се дешавају разноврсне манифестације из области културе, које чувају достојанство овог здања и сећање на његово место у историји. Нећемо дозволити да било ко на овај начин урушава углед Куће краља Петра – истакла је Ирена Вујовић.

Предмет уговора  који је склопњен између  ДКЦ „Мајдан“, кога је у тренутку потписивања заступао бивши директор ове установе Иван Југовић и Студија за графички дизајн „Медија Шпајз“, чији је заступник Владимир Поповић, односио се на изнајмљивање просторија за организовање презентације и коктела  28. августа 2016. године у Установи културе Кућа краља Петра, којом у име оснивача – општине Савски венац, управља ДКЦ „Мајдан“. Уместо тога, у просторијама Установе културе организовано је свадбено весеље, чиме је аутоматски прекршена прва одредба, којом је дефинисан предмет уговора.  Такође, организатор се Уговором правно обавезао да ће се понашати у складу са Правилником Куће краља Петра, те да сходно његовим одредбама неће реметити јавни ред и мир, нити предузимати друге радње које могу штетити историјској улози, угледу и дигнитету Куће краља Петра.

- С обзиром на то да су прекршене кључне одредбе Уговора о организацији догађаја организатор ће за то сносити последице, тачније против њега ће бити поднета тужба пред надлежним Судом за учињену штету. Такође, правобранилаштво ГО Савски венац ће поднети кривичну пријаву против свих одговорних лица. Најоштрије осуђујем овакву злоупотребу установа културе и кршење Уговора – закључила је Вујовић.  

Top