Фестивал афро-бразилске културе

Фестивал афро-бразилске културе

Фестивал афро-бразилске културе


Од 3. до 5. новембра се у Београду одржава Фестивал афро-бразилске културе, догађај посвећен представљању различитих манифестација афро-бразилске културе у Србији и повезивању култура између Србије и Бразила. Фестивал обухвата активности које ће се одржати 4. и 5. новембра у ДКЦ Мајдан, као и јавно предавање и презентацију 4. новембра у Музеју афричке уметности. 

Програм фестивала: 
петак, 3. новембар, 18 часова – отварање фестивала у академији Capoeira Angola Belgrado, Шафарикова 2
субота, 4. новембар, 13-17 часова – часови капоеире, музике и бразилских плесова за учеснике фестивала у ДКЦ Мајдан
субота, 4. новембар, 19 часова – јавно предавање у Музеју афричке уметности на тему „Capoeia Аngola - афричка усмена традиција у Бразилу“ на енглеском језику, након чега следи презентација капоеире анголе
недеља, 5. новембар, 11-16 часова – часови капоеире, музике и бразилских плесова за учеснике фестивала у ДКЦ Мајдан

Фестивал афро-бразилске културе окупља љубитеље капоеире анголе и афро-бразилске културе из Србије и региона. Овај пут имамо част да угостимо једног од важних мајстора из Бразила, мајстора Кабела (Mestre Cаbеllо). Сврха догађаја је промоција традиционалне афро-бразилске културе и њено приближавање публици у Србији уз фокус на то да њом могу да се баве сви узрасти. Јавно предавање у Музеју афричке уметности је јединственог типа и отворено за јавност како би сви заинтересовани имали прилику да се упознају са афричком културом која лежи у позадини данашње културе у Бразилу. Улаз на предавање је бесплатан. Након предавања, имаћете прилику да видите презентацију капоеире анголе. Фестивалу ће присуствовати учесници из Србије и иностранства. 

Мајстор Кабело (Мestre Cаbello) је познати мајстор капоеире анголе и врхунски перкусиониста. Посветио је живот ритмовима, музичким инструментима, певању и плесовима афро-бразилске културе. Учио је од великих имена, као што су Мestre Јоãо Grande, Еmilia Бiancardi и Јоrge Аlabê. Подучавао је широм света и учествовао у бројним културним догађајима. Данас живи у Бразилу у малом граду Serra Grande у држави Баија где са породицом има самоодрживо имање посвећено културним догађајима и еколошким активностима. Са супругом Тисзом, која је такође мајстор капоеире, основао је групу Centro de Cаpоеirа Аngola Оurоvеrdе, која данас поред групе у Serra Grande има огранке у Бразилу, Мексику, Израелу и САД. Поред фазенде, основали су културни центар Barrаcãо D’Аngola у ком се одржавају часови капоеире анголе, перкусија и плесова за децу и одрасле, као и сличне активности са циљем очувања традиције, културе, природе и друштва. 
 
Контакт информације
 
Александра Минић
тел: 064/123-26-74
е-маил: CapoeiraAngolaBelgrado@gmail.com
ФБ: Capoeira Angola Belgrado

Top