О нама

Мајдан је изворно персијска реч која значи отворен простор. У српском језику у ширем значењу ове речи, подразумева се место на коме се чувају вредне ствари. Више о колективу можете прочитати овде. Како доћи до Мајдана?

Дечији културни центар „Мајдан“ је установа културе коју је основала Градска општина Савски венац 1973. године као Пионирски центар.  Од тада „Мајдан“  негује и промовише културне, спортске и едукативне  програме са којима се подстичу деца, млади али и одрасли  на стваралаштво, креативно коришћење слободног времена и целоживотно учење. Богати садржаји и отвореност за нове иницијативе су оно по чему је препознатљив центар у локалној заједници а и шире.
Просторни капацитети „Мајдана“су: спортска сала, дечије игралиште на отвореном, балетска сала,мултифункционални простор најшире намене, амфитеатар и неколико мањих сала у којима грађани Савског венца  откривају свет игре, покрета, музике, театра, филма и различитих спортова.

Активности Установе одвијају се кроз уметничке, едукативне и спортске програме. Школе неформалног типа омогућавају корисницима да стичу конкретнија знања из области које су изабрали. У оквиру центра организоване су школе глуме, плеса, балета, музике, страних језика, електронике, програмирања, 3д анимације, математике  и многе друге. Заинтересовани за спорт могу да се укључе у школе одбојке, кошарке, фудбала, ритмичке гимнастике, каратеа, аикидоа или да се рекреирају на часовима јоге и фитнеса. Мајдан подржава и међугенерацијске интеграције тако да се у оквиру  Ликовне радионице за младе и одрасле  друже укупно четири генерације.  Активне су и Музичка школица за децу ометену у развоју, Школа родитељства као и различите психолошке подршке деци и родитељима.

Године 2013., Кућа краља Петра I формално-правно припојена је Дечијем културном центру „Мајдан” и од тада ова два објекта функционишу као целина са јединственом програмском и уредничком концепцијом, примењујући савремене моделе менаџмента у култури и иновативне приступе у организовању догађаја из културе и њиховом приближавању публици. Стогодишња породична вила на Сењаку претворена је у репрезентативни, високо функционални објекат намењен организовању најразличитијих културних манифестација, од изложби, концерата, књижевних вечери, трибина, позоришних представа, едукативних и кретивних радионица до конференција, презентација и модних ревија, са циљем да оствари комуникцију са што широм публиком.
Кућа, у којој је краљ провео последње две године живота, буди интересовање посетилаца како због свог аутентичног изгледа, тако и због свог историјата. Иза једне од најлепших капија у Београду, направљене 1926. године, назире се велелепни врт где се, између осталог, налазе два споменика природе - стабло магнолије и стабло гинка.

Изузетно пријатан амбијент Куће на 350 квм, са осам просторија у три нивоа, пружа могућност за организацију различитих догађаја.  У програмској 2016. години одржано је укупно 72 догађаја:  изложби,  концерата, представа, књижевних вечери, промоција и стручних предавања.

Кућу Краља Петра I могуће је изнајмити  целу, по нивоима или неку од просторија појединачно, по сату, дану или недељно, у складу са потребама организатора.

  

Top